18-10-2020

Zonde in relaties

Serie:
Dienstsoort:

Samenvatting

God wil ons vanuit Zijn goedheid zegenen met alles wat we nodig hebben voor dit leven om met Hem te wandelen en Zijn Naam groot te maken. Hij weet precies wat we nodig hebben. Soms kan het zijn dat iets in ons leven deze ‘stroom van zegen’, het werk van de Heilige Geest in en door ons heen, tegenhoudt.

Net als een verstopte afgoot, waarin niet alleen het water slecht wegloopt, maar die vaak ook nog eens stinkt, kunnen er in ons leven ook situaties zijn die niet helemaal zuiver ruiken...In een verstopte afgoot is vaak de oorzaak onbekend, die moet aangepakt worden voordat alles weer kan doorstromen. Zo is het ook belangrijk om verborgen zonden in ons leven aan te pakken, zodat Zijn zegen weer kan stromen.

Dit is mogelijk door onze zonden in het licht te brengen (1 Joh 1:7). Zowel naar Hem als naar elkaar, zodat we gemeenschap (relatie) met elkaar kunnen hebben. Zonde maakt namelijk altijd scheiding en heeft invloed niet alleen op jouw relatie met God, maar ook met je naaste en jezelf.

En waarom zouden we het in het licht brengen? Omdat Hij, die bekend staat als Hersteller en Vergever, ons niet alleen wil vergeven, maar ook wil herstellen. Zodat Hij uiteindelijk met onze ‘zwarte bladzijden’ in ons leven een prachtig verhaal kan schrijven tot eer van Hem.

----------------

Gespreksvragen

1.      Hoe kijkt u naar God? Zie u Hem als Vader Die u oneindig wil zegenen doordat Jezus voor uw zonden gestorven is, of welk beeld heeft u van Hem?

2.      In Lukas 15 zegt Hij tegen ons: “Dat we feest moeten vieren en vrolijk moeten zijn.” Hoe zou dat er in uw leven uit (kunnen) zien?

3.      Spreuken 28:13 spreekt als volgt: “Die zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn; maar die ze bekent en laat, zal barmhartigheid verkrijgen.” Net als bij een stinkende gootsteen/afvoer, kan het zijn dat er in uw leven ook verborgen zonden zijn die de stroom van zegen verminderen of zelfs blokkeren. Als u eerlijk bent naar God, is er dan iets in uw leven wat Zijn zegen zou kunnen blokkeren?

4.      (Verborgen) zonden hebben vaak niet alleen betrekking op uw persoonlijke relatie met God, maar ook met uw naasten en de gemeente. Zowel in het voorbeeld van Achan (Jozua 7), als David (2 Samuël 11) zien we dit terugkomen. Indien u er een (verborgen) zonde op na houdt, op welke relaties in uw leven zou dit van invloed kunnen zijn?

5.      Misschien worstel je al jaren met een (verborgen) zonde. En wordt het met de dag zwaarder om dit in het licht te brengen. Is er iemand die je in vertrouwen kan nemen om dit samen mee te bespreken?

6.     Mijn ervaring tijdens de voorbereiding was dat we soms zo geneigd zijn om zonden kleiner te maken voor onszelf, terwijl God en de ander waar u een relatie mee heeft er heel anders over denkt. “Het valt wel mee…” zeggen we dan. Herkent u die neiging bij u zelf? Of herkent uw partner, vriend/vriendin deze neiging in u?  En heeft u hier een voorbeeld van?

Geen reacties

Geef een reactie